Десислава Проданова: Искам традициите да се предават на поколенията. Така ще се запазим като народ!

Танцьорите от Вълчи дол репетират усилено, за да представят България достойно на международен фестивал в Лондон.

Много от фестивалите, в които участваме, нямат състезателен характер. Участваме заради удоволствието да показваме красотата на нашия фолклор. Това заяви пред репортер на „Красив Вълчи дол“ хореографът на клуба по народни танци „Жарава“ Десислава Проданова-Тодорова.

Тя споделя, че клубът е сформиран на 18 януари 2011 г. от нея и нейните родители Елена и Огнян Проданови, които също са хореографи, и оттогава клубът е получавал много награди от фестивали в страната и чужбина. Първото участие в самото начало е било в Плевен, а второто – във фестивала „Море от ритми“ в Балчик. Миналата година клубът участва в международен фестивал в Улцин, Черна гора, и се представя отлично. Проданова разказа, че по време на това участие нейният тригодишен син се включва в танците и приковава погледите на зрителите. Въпреки своята крехка възраст той вече обича българския фолклор и знае как да играе няколко народни хора и танци заедно с клуба. 

„Горда съм и с него, и със самия клуб. Искам традициите да се предават на поколенията. В моя клуб имам и няколко ученици като Цвети Николова, с която много се гордея и която вече обучавам като мой помощник. Виждам колко много се засилва любовта им към фолклора. Някои от тях смятат да запишат хореография, като завършат. За мен това е голямо удоволствие и истинска чест“, казва тя.

Друго паметно за групата участие е това в Пазарджик през миналата година. Там нейните танцьори печелят първо място в състезание с още 39 състава от страната и прославят името на Вълчи дол. Тази година те ще представят България на първото издание на Международния танцов фестивал в Лондон (First international dance meeting in London), като имат официална покана от организатора на събитието Виолета Спаскова и репетират усилено, за да дадат най-доброто от себе си. Във фестивала, който ще се проведе през април, ще има представители от седем държави. Друго планирано участие в чужбина е на фестивала „Паралия денс 2024“ в Гърция.

В България са предвидени няколко участия, като най-скорошното от тях е на Националния събор на овцевъдите в България, който ще се проведе между 24 и 26 май в гр. Лясковец. През годините нейните танцьори вече са участвали в събора и са завоювали високи отличия. 

Тя споделя, че в клуба се изучават хора от всички етнографски области на България. Сега клубът наброява около 40 изпълнители, но винаги вратите му са отворени за желаещите да се докоснат до магията на българското фолклорно хоро.

За Проданова фолклорът е връзката ни с минало, бъдеще и настояще, той е бил неизменна част от живота на българина, съхранил се е във времето и днес намира място в сърцата на всички нас, на всички от клуба по български народни танци „Жарава“, които предават любовта си към фолклора и на публиката. 

"В клуба има най-различни хора, но когато се танцуваме докато се държим за ръце се превръщаме в едно цяло. В семейство, в което всички се обичаме и подкрепяме", добави още тя.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД